Leipä loppu, rahat finaalissa! Ei hätää, saaristolaisleivän tarveaineet löytyi kaapista valmiina.

  • 1 litra piimää
  • 50g hiivaa (alkuperäisohjeessa 75g, mulla ei ollut ku 50g)
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa (tohinassani unohdin koko suolan taikinasta, eipä se ihan pilannut leipää, mutta kyllä suola kannattaa laittaa, jos vaan muistaa)
  • n. 8-10 dl vehnäjauhoja

Tämä on helppo taikina! Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liuota hiiva sekaan ja lisää siirappi. Ohjeessa neuvotaan sekoittamaan kuivat aineet toisessa kulhossa ennen sekaan lisäämistä, mutta mä vihaan ylimääräistä käsitiskiä. Niinpä lisään taikinaan kuivat aineet suoraan karkeimmasta aloittaen: ensin kaljamaltaat, sitten vehnnäleseet, jonka jälkeen vasta hienommat jauhot.

Voitele vuuat huolella ja kaada taikinaa yksi kolmasosa vuuasta sen pohjalle. Tämä siksi, että nostattaessa taikina turpoo aika tavalla. Nostata taikinaa vuuissa puolitoista tuntia. Paista leivät 175 asteessa uunin keskitasolla puolitoista tuntia. Tämän jälkeen ota leivät uunista ja voitele siirappivedellä. Paista vielä puoli tuntia.

Vinkki! Leipä irtoaa parhaiten silikonisista vuuista. Itsekin paistoin yhden leivistä silikonisessa kuivakakkuvuuassa!